Een gedragscode voor een sociaal veilige werkomgeving: wat betekent het voor jouw organisatie?

Pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, agressie en geweld op de werkvloer. Helaas zijn dit zaken die te vaak voorkomen en een enorme impact hebben op de betrokkenen. Of het nu gaat om collega’s of leidinggevenden, ongewenst gedrag kan een enorme tol eisen op zowel de mentale als de fysieke gezondheid van werknemers.
Gelukkig zijn er stappen die organisaties kunnen nemen om een veilige werkomgeving te creëren. Een belangrijke en laagdrempelige maatregel is het opstellen van een gedragscode. Dit klinkt misschien als een formaliteit, maar het biedt zowel werknemers als werkgevers belangrijke voordelen.
Wat is een gedragscode en waarom is het belangrijk?
Een gedragscode is een document waarin duidelijk wordt vastgelegd welk gedrag wel en niet gewenst is op de werkvloer. Het biedt houvast voor zowel medewerkers als leidinggevenden en creëert een basis voor respect en duidelijkheid. Door de gedragscode in te voeren, zet een organisatie een belangrijke stap naar het bevorderen van een sociaal veilige werkomgeving.
Een gedragscode zorgt niet alleen voor duidelijkheid over wat wel en niet acceptabel is, maar het opent ook de deur voor gesprek. Het maakt het makkelijker om met elkaar in gesprek te gaan over kwesties die anders misschien niet besproken zouden worden. Zo kunnen bedrijven samen met hun medewerkers werken aan een cultuur waarin iedereen zich veilig voelt.
De wetgeving rondom ongewenst gedrag
Het kabinet heeft onlangs een wetsvoorstel gepresenteerd dat bedrijven met meer dan 10 werknemers verplicht stelt om een gedragscode op te stellen. Werkgevers krijgen de ruimte om de inhoud en het proces rondom de gedragscode zelf in te vullen, maar zijn wel verplicht om werknemers goed voor te lichten over de regels.
Wat betekent dit voor jouw organisatie?
Als werkgever is het belangrijk om nu al na te denken over de manier waarop je omgaat met ongewenst gedrag op de werkvloer. Het opstellen van een gedragscode is een goed begin. Het is een manier om duidelijk te maken dat ongewenst gedrag niet getolereerd wordt, en om medewerkers handvatten te geven voor wat te doen als ze zich onveilig voelen. Als extern vertrouwenspersoon denken wij ook graag mee met onze opdrachtgevers over de inhoud van een gedragscode en de implementatie hiervan binnen de organisatie. Kijk op de website van VON voor meer informatie: https://vertrouwenspersonen-oostnederland.nl
Maar er is meer. Het is belangrijk om de gedragscode te gebruiken als een gespreksonderwerp binnen je organisatie. Dit zorgt voor bewustwording bij alle medewerkers en maakt duidelijk dat dit een thema is dat serieus genomen wordt.
Geef je mening over het wetsvoorstel
Wil jij meepraten over dit wetsvoorstel en de invoering van de verplichte gedragscode voor bedrijven? Je hebt tot 23 maart de tijd om je mening te delen via https://www.internetconsultatie.nl/wijzigingarbeidsomstandighedenwetivmverplichtegedragscodeongewenstgedrag/b1 Het is een kans om invloed uit te oefenen op de manier waarop dit beleid zich zal ontwikkelen en om mee te denken over hoe we samen kunnen zorgen voor een veilige werkplek voor iedereen.